Jättipalsamia kitkemään tiistaina 14.7 klo 17 – 20 Jokelanrantaan

Toimi ennen kuin alkaa paukkua! Jättipalsamin paras kitkemisaika on nyt.

Jos jättipalsamista haluaa eroon, on juuri nyt aika tarttua toimeen, sillä tämän villisti siementävän vieraslajin taimet kasvavat paraikaa kohisten joutomailla ja puronvarsilla. Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke tarjoaa helpon tavan osallistua lajin torjuntaan järjestämällä jättipalsamin kitkentäiltoja kesä-heinäkuussa Jyväskylässä ja Laukaassa.

Jättipalsami on haitallinen vieraskasvi, joka valtaa alaa myös Keski-Suomessa. ”Paukkupalsami” leviää tehokkaasti siemenistä, peittää helposti alleen isoja alueita ja supistaa luonnon monimuotoisuutta viemällä tilaa luonnonkasveilta. Palsamin kukat aukeavat kesä-heinäkuun vaihteessa. Kuukauden kuluttua kukinnasta siemenkodat kypsyvät ja paukahtelevat singoten siemeniä metrien päähän. Yksi jättipalsami voi tuottaa jopa 4000 siementä!

Yksivuotisena ja heikkojuurisena kasvina jättipalsami on suhteellisen helppo hävitettävä moniin muihin vieraskasveihin verrattuna. Jos kitket kasvupaikalta kaikki jättipalsamiyksilöt pois kesä-heinäkuussa ennen siementen kypsymistä, voit päästä esiintymästä eroon muutamassa vuodessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoima VieKas LIFE -vieraslajihanke järjestää tänä kesänä Jyvässeudulla lukuisia kitkentätapahtumia. ”Kaikki ovat tervetulleita kitkemään, tekemään käytännön luonnonsuojelutyötä ja viihtymään luonnossa”, sanoo hankkeen aluekoordinaattori Titta Makkonen.

Tiistaina 23.6. klo 17-20 kitkemään pääsee sekä Jyväskylän Vehkalammella lammaslaidunten ympäristössä sekä Laukaan sataman matonpesupaikan luona. Tämän jälkeen kitkentäiltoja järjestetään Jyväskylässä mm. torstaina 25.6. Ristonmaalla, tiistaina 30.6. Survo-Korpelassa ja tiistaina 14.7. Palokan Jokelanrannassa. Viimeiset jättipalsamin kitkentäillat pidetään heinäkuun lopussa, jotta vältetään tämän jälkeen kypsyvien siementen tahatonta levittämistä.

Lisää kitkentäpäiviä löytyy VieKas LIFE -hankkeen Facebook-sivulta facebook.com/viekaslife/ sekä hankkeen nettisivuilta www.sll.fi/viekas-life.

Korona-aika huomioiden kitkijöitä pyydetään ottamaan omat hanskat mukaan. Flunssaisten ja riskiryhmäläisten kannattaa välttää yleisiä tapahtumia.

Lisätietoja: 

Titta Makkonen

VieKas LIFE Keski-Suomen aluekoordinaattori

titta.makkonen@sll.fi

puh. 0401945978

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE (2018-2023) on Suomen suurin ja kunnianhimoisin vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietouden levittämiseen keskittyvä hanke. Hankkeen kokonaisbudjetti 2,47 miljoonaa euroa, josta 60% on EU-rahoitusta. Lisätietoa: viekas.laji.fi.

VieKasLIFE-hanke (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528) on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta, jonka avulla tuetaan ympäristö- ja luonnonsuojeluhankkeita ja sitä kautta EU:n ympäristöpolitiikan toimeenpanoa. Tämän julkaisun sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai EASME ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.